amperemeter

Strømmåling med et amperemeter

Et amperemeter er blandt de bedst hyppigst anvendte måleinstrumenter, på trods af du kan måle strøm på mange forskellige måder. Et amperemeter måler derfor strømmen af elektroner, der løber rundt i systemet, og derfor skal en tur forbi instrumentet. Både amperemeter og multimetre skal indskydes som en del af koblingen i selve kredsløbet, hvor målingen ønskes. Et voltmeter skal tværtimod tilsluttes kontaktfladerne. Kort fortalt er forskellen derfor at et amperemeter forbindes i en serie og et voltmeter parallelt. Det betyder også at måling af strøm med et amperemeter er bøvlet og ligeledes farligt, i og med at du afbryder kredsløbet for at tilslutte måleinstrumentet mellem de to ledningssendere. Heldigvis finderes der også den lidt smartere udgave af det klassiske instrument – nemlig et tangamperemeter. Med et AC/DC tangamperemeter bliver strømmålingen relativt lettere, og du kan ligeledes bruge instrumentet til måling af både vekselstrøm og jævnstrøm.

Derfor skal du bruge et tangamperemeter

Som nævnt tidligere er et tangamperemeter fordelagtigt, fordi at du netop ikke behøver og afbryde kredsløbet. Fortalt på en anden måde vil det sige, at du kan måle jævnstrømmen eller vekselstrømmen uden installationen skal frakobles, og dermed er alt risiko og fare udgået. Elektrikere, fagmænd og andre el kyndige anvender der oftest et tangamperemeter, når der skal måles på kraftige strømme. Navnet kommer af du på dette måleinstrument finder en tang ud for enden af instrumentet, som kan åbnes og lukkes. Dermed kan du let tage fat omkring de elektriske ledninger, som du gerne vil have målt strømmen på.

Et eksempel på sådan en fætter kan ses herunder:

tangamperemeter-fra-cabicon

Billedet af tangamperemeteret er taget fra Cabicon.com, som i øvrigt har et stort udvalg af selv samme instrument. Et tangamperemeter er dog markant dyrere end et normalt amperemeter, men er selvfølgelig med til at øge din sikkerhed under strømmålinger. Som erhvervsdrivende kan du på Cabicon købe nogle af de førende produkter inden for test- og måling af strøm. De forhandler kun BTB, hvilke giver dig fordelagtige priser og hurtig levering, når du køber ind i større mængder. Tangamperemetre kan nemlig være særdeles dyre, hvis du skal købe ved et traditionelt byggemarked. Du kan både købe AC, AC/DC, RMS, med termometer og en AC/DC med kapacitetsmåling hos Cabicon. På deres hjemmeside finder du ligeledes andre el-tekniske produkter såsom krympeflex, industriel opmærkning, kavbbelsko, megger, cee materiel og mange andre materialer.

Du kan også se, hvordan du måler med et tangamperemeter i videoen herunder: